Paas poiketen -kesäkampanja 2023 tavoitti yli 100 ikääntynyttä

Kiitos kaikille vierailleille vapaaehtoisille

Elinvoimaa haastoi EKL-yhdistykset kesäkauden kyläilykampanjaan ja iloksemme haasteeseen myös tartuttiin.

Kesän aikana tehtiin yhteensä noin 200 kyläreissua reilun 100 ikääntyneen luona. Uusia vierailukohteita oli 66. Hienoa!

Vierailuilla keskusteltiin, juotiin kahvia ja vaihdettiin kuulumisia. Joskus vähän autettiinkin, esimerkiksi käytiin apteekissa, mitattiin verenpaineita tai paneuduttiin puhelimen tai tietokoneen ongelmiin. Yhteistä aikaa vietettiin myös torilla tai pienillä retkillä. Osalla yhdistyksistä on säännöllisiä tapaamisia, joissa on paikalla useampia ikääntyneitä. Silloin jutellaan, kahvitellaan ja jotain ohjelmaakin saattaa olla.

”Henkilöllä ei ole paikkakunnalla sukulaisia, on kovin yksinäinen.”
”Halusin yllättää ja vein sämpylät”
” Juteltiin päivänpolttavista asioista ja juotiin päiväkahvit.”
”Hän on omaishoitaja. Käydään keskusteluja jaksamisesta ja avuista sekä päivän politiikan kuvioista.”
”Ystäväni asuu hoitokodissa. Juttelemme ja kävelemme laitoksen käytävillä tai pihassa.”

Lähes kaikki vierailuista raportoineet olivat saaneet itselleen ”hymynaaman” eli vierailusta jäi itselle hyvä mieli. ”Olen odotettu vieras”, totesi useampikin vierailija

Jokainen vierailu on arvokas ja jokainen tekee vapaaehtoistyötä omien voimavarojensa mukaan. Kun nyt kuitenkin oli kyse kampanjasta ja pienimuotoisesta kilpailusta, niin julistetaan myös voittajat:

Kampanjavoiton saavutti ylivoimaisesti Mouhijärven Eläkkeensaajat, joka keräsi lähes puolet vierailukerroista. Toiseksi kiri Jämsänkosken Eläkkeensaajat ja kolmantena oli Mäntyharjun Eläkkeensaajat. Kahvipalkinnot toimitetaan voittajille yhdessä nautittavaksi.

Lämmin kiitos jokaiselle vierailijalle, joka vapaaehtoisena antaa arvokkaan lahjan lähimmäiselleen viettämällä hetken hänen kanssaan.

Vierailun ajaksi ei tarvitse keksiä erikseen tekemistä. Paas poiketen-toiminta on kohtaamista, kuuntelua, jutustelua. Katso Vinkkejä vierailulle - Paas poiketen -koulutuksessa kerättyjä ideoita. Paas poiketen -vapaaehtoiset eivät korvaa minkäänlaista ammattiapua, eikä heidän tehtäviinsä kuulu avustaminen tai kotitöiden tekeminen. Yhdessä ikääntyneen kanssa toki voidaan puuhastella hänen voimavarojensa mukaan.


Anna palautetta Elinvoimaa-toiminnalle