EKL:n Kulttuuriteko-palkinto

EKL:n Kulttuuriteko-palkinto jaetaan tunnustuksena ikäihmisten kulttuuritoiminnassa ansioituneelle liiton piirille, jäsenyhdistykselle tai sen jäsenelle. Erityisessä tapauksessa palkinto voidaan jakaa myös muulle ikäihmisten kulttuuritoiminnassa ansioituneelle henkilölle, ryhmälle tai organisaatiolle. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2020 ja se tullaan jatkossa jakamaan joka toinen vuosi. Seuraavan kerran Kulttuuriteko-palkinto jaetaan liiton 60-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 2022.

Eläkkeensaajien ensimmäisen kulttuuriteko-palkinnon saivat turkulaiset Juhani Pörtfors ja Heljä Haltsonen, jotka ovat tuottaneet Turun Eläkkeensaajien toimintaan uudenlaista kulttuuri- ja kerhotoimintaa toteuttavan Hyvän mielen kulttuurikerhon.

Heljä Haltsosen ja Juhani Pörtforsin kehittämä mielenhyvinvointia vahvistava kulttuurikerhotoiminta avaa toiminnassa mukana oleville kulttuurin monet mahdollisuudet, mahdollistaa uudet kulttuuriset kokemukset ja syventää aiempia kokemuksia. Tärkeänä osana toiminnassa on ollut myös yhteisöllisyyden näkökulma. Pörtforsin ja Haltsosen luoman mallin pohjalta on myöhemmin muotoiltu EKL:n Hyvän Mielen kulttuurikerho -toiminta, joka on levinnyt kymmenille paikkakunnille eri puolille Suomea.

Heljä HaltsonenJuhani Pörtfors