EKL mediassa

20.3.2023 Keskipohjanmaa, Johanna Jurkka: Digiajassa riittää pulmia: miten löydän netistä älypuhelimen käyttöohjeet ja miksi tulostaminen tökkii – Pakollisia vero- ja lääkäriasioitakin on osattava näpytellä

”Eläkkeensaajien keskusliiton (EKL) Verkosta virtaa -toiminnan järjestösuunnittelija Pekka Vartiainen tietää, että tämä ikäluokka myöntää avuntarpeensa vasta pakon edessä.

Pelkästään EKL:llä on yli 400 koulutettua it-tukihenkilöä.

– Eiväthän digisyrjäytyneet, kokemattomat, pudokkaat ja pelokkaat ole some-kanavissa. Sieltä tavoittaa vain niitä ihmisiä, jotka osaavat somea jo käyttää, Vartiainen sanoo.

– Eri asia on se, lähtevätkö ihmiset liikkeelle. Pullakahvit ovat yleensä hyvä houkutin. Sillä saa porukkaa paikalle paremmin kuin kutsumalla katsomaan, miten pääsee verkkopankkiin.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Vääntää rautalangasta, Vartiainen vaatii.

– Käyttäjät tarvitsevat aivan selkeitä käskyjä ja ohjeita. Ei mitään palluroita ja viivoja, vaan painikkeita, joissa lukee: klikkaa tästä, paina tästä, hyväksy tämä, siirry eteenpäin tästä, Vartiainen sanoo.”


29.9.2022 Taloussanomat, Sami Noponen: Sähkö­tuki­paketti ei auta kaikkia tarvitsevia – tällaiset taloudet ovat tuen väliin­putoajia

"ELÄKKEENSAAJIEN keskusliiton sosiaalipoliittisen asiantuntijan Eero Kivisen mukaan sähkölaskun 400 euron omavastuuraja voi olla joillekin eläkeläisille liian korkea.
– Tilanne voi olla hankala eläkeläisille, joilla on esimerkiksi takuueläke eikä ole oikeutta perustoimeentulotukeen, Kivinen sanoo.
Hänen mukaansa omavastuu voi olla korkea myös peruseläkeläisille."


26.9.2022 Taloussanomat, Perttu Pitkänen: Osa eläkeläisistä hyötyy työeläkkeen super­korotuksesta muita enemmän – katso, paljonko eläkkeestä jää verojen jälkeen käteen

"Eläkkeensaajien Keskusliitossa suhtaudutaan epäilevästi pientuloisten eläkkeensaajien verojen korotuksiin.
– Minä en pidä tätä ollenkaan hyvänä suuntana, päinvastoin, sanoo Eläkkeensaajien Keskusliiton EKL:n toiminnanjohtaja Timo Kokko.
Hänen mukaansa inflaatio syö suurempienkin työeläkkeiden korotusta, joten veronkiristyksen jälkeen siitä jää jäljelle vielä vähemmän.
– Eihän tämä ole ollenkaan sosiaalisesti oikeudenmukaista, Kokko sanoo."


18.9.2022 Iltalehti, Matti Tanner: Tuore tutkimus: Lähes 70 prosenttia vanhemmista suomalaisista huolissaan hyökkäyksestä Suomeen

"Kyselyn tuloksissa nousi myös esille huoli eläkkeiden pienuudesta.

Eetu ry:n puheenjohtajana tänä vuonna toimiva Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtaja Simo Paassilta toteaa eläkkeiden pienuuden johtaneen siihen, että suuri osa eläkkeensaajista on nyt todellisessa pulassa hintojen viimeaikaisen nousun takia. Tilanne iskee erityisesti pienituloisiin eläkeläisiin, joilla menee suurempi osa kulutuksesta asumiseen ja energiaan. Paassillan mukaan tilanne vain pahenee yksin asuvilla, kun kustannuksia ei voi jakaa kenenkään kanssa.

– Eläkeläisten hätähuuto tulee ilmi järjestöille tulevissa, lähes jokapäiväisissä, yhteydenotoissa sekä eri tahojen teettämissä selvityksissä. Tähän hätähuutoon on maamme hallituksen nyt reagoitava, Paassilta sanoo."


15.9.2022 Ylen aamu: Millaisena varttuneemmat näkevät hoivapalvelut? EKL:n toiminnanjohtaja Timo Kokon haastelu (4 min) on katsottavissa täältä.

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry julkaisi 15.9.2022 Huomisen kynnyksellä 2022 -tutkimuksen. Haastattelutukimuksessa selvitettiin suomalaisten 55–84-vuotiaiden käsityksiä ikääntyvien ja iäkkäiden ihmisten ongelmista maassamme, suhtautumista eläkeläisjärjestöihin, luottamusta eläkejärjestelmään ja siihen vaikuttaviin tahoihin. EKL on yksi kuudesta EETU ry:n jäsenjärjestöstä.
Tutkimus on luettavissa EETU ry:n sivuilta (pdf).


9.2.2021 Sosiaali- ja terveydenhuollon maksukatot ovat nollautuneet alkuvuodesta, jolloin monella maksut kasaantuvat kertaheitolla mittavaksi menoeräksi. EKL on ehdottanut maksukattojen yhdistämistä jo aiemmin. Samalla olisi tarpeen luopua yksityisten perintätoimistojen käytöstä erääntyneiden maksujen perinnässä.

Lue Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtajan mielipide asiasta Turun Sanomista.


15.12.2020 Finanssivalvonnan tuoreessa peruspankkipalveluita koskevassa selvityksessä todetaan, että sähköiseen asiointiin tottumattomien erityisryhmien sekä iäkkäiden ihmisten pankkiasiointi on vaarassa jäädä aiempaa heikommin saavutettavaksi ja keskimääräistä kalliimmaksi.

Lue EKL:n mielipide asiaan liittyen 15.12. Helsingin Sanomista.


8.8.2020 Eläkkeensaajien Keskusliiton toiminnanjohtaja Timo Kokko esittää Turun Sanomissa 8.8. harkittavaksi sitä, että vanhuuseläkkeellä tehdystä työstä kertyneet eläkkeet saisi vanhan eläkkeensä päälle automaattisesti aina vuosittain eikä vasta vakuuttamisvelvollisuuden ylärajalla.

Lue koko kirjoitus tästä linkistä