Materiaalit

Elinvoimaa-materiaalit tukevat mielen hyvinvointia, vapaaehtoisten jaksamista ja erilaisten ryhmien toimintaa. Niistä löytyy tukea ryhmien ja kerhojen käynnistämiseen ja ohjaamiseen sekä ideoita yhteiseen tekemiseen, keskustelun pohjaksi tai omaksi iloksi.

Voit ladata materiaalit pdf:nä ja halutessasi tulostaa. Osan painotuotteista voit myös tilata Enable JavaScript to view..

Täällä myös ideoita yhteiseen tekemiseen:
Virtuaalivinkkejä mielen hyvinvointiin Videoita eri aihepiireistä ja erilaisiin tarkoituksiin.
Sytykkeitä ikääntyneen mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen Ideoita ja valmiita materiaaleja

Elinvoimaa-materiaalit


Nestorit -käsikirja miesten ryhmien toimintaan (vain tulostettava)
Nestorit-käsikirjaan on koottu miesten toiveet ja tarpeet huomioiva miesten vertaistoiminnan kokonaisuus. Nestorit käsikirja on työkalu, jonka avulla erilaiset ja erikokoiset miesten ryhmät voivat käynnistää omaa toimintaa. Katso ja tulosta tästä.


Bucket list (Tilaa tai tulosta.)
Eläkkeensaajien Bucket listin tarkoituksena on, että ihminen kääntää ajatuksensa velvollisuuksien ja tärkeiden päivämäärien lisäksi myös tavoitteisiinsa, suunnitelmiinsa sekä haaveisiinsa ja laatii niistä konkreettisen listan.
Tulosta Bucket list ohjeet.
Tulosta Bucket list


Oven takana -kortit (vain tulostettava)
Oven takana -kortit on tarkoitettu pareittain tai ryhmien käyttöön esimerkiksi tutustumiseen, muisteluun ja ryhmän toiminnan suunnitteluun. Kortit auttavat käyttäjiä helpottamaan keskusteluun osallistumista, pohtimaan elettyä elämää ja näin vahvistamaan ryhmään osallistuvien kuulemista.
Tutustu käyttöohjeisiin
Tulosta kortit tästä


Muistatko vielä sen päivän - Larp muistelutyön menetelmänä (Tilaa tai lataa pdf)
On muistelutyön ja Larppauksen yhdistävä menetelmäopas. Opas on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet taide- ja/tai pelilähtöisistä menetelmistä, ovat kiinnostuneita muistelutilaisuuden järjestämisestä ja ohjaamisesta tai haluavat perehtyä larpin menetelmälliseen käyttöön. Lataa pdf täältä.


Hyvän mielen kulttuurikerho® -käsikirja (126 s.) mielen hyvinvointia edistävien kerhojen toimintaan (Tilaa)
Hyvän mielen kulttuurikerho® -käsikirja sisältää HMKK-toiminnassa sovellettavia ohjeita ja menetelmiä, joiden tarkoituksena on tukea kerhon suunnittelua ja käytännön toteuttamista eri toimintaympäristöissä. Käsikirjasta on koottu maksuton koulutus.


Kulttuurikilometrit/Kulturkilometer -ohje (vain tulostettava)
Kulttuurikilometrit-ryhmätoiminta yhdistää liikunnan ja kulttuurin. Yhteisillä kävelylenkeillä tutustutaan syvemmin valittuun kulttuurikohteeseen, jaetaan tietoa ja kokemuksia toisille ja lopuksi voidaan vielä juhlia perille pääsyä.
Tulosta ohje täältä.
Tutustu myös vuoden 2019 Kulttuurikilometrit-tapahtumiin.


Eläkkeensaaja ystäväni -kirja (Lataa pdf.)
Eläkkeensaaja ystäväni on useimmille tuttu Ystäväkirja kouluajoilta. Kirjaan on hauska kerätä tietoa ystävistä ja keskustella sen hyvinvointiin ja mielenterveyteen liittyvistä kysymyksistä, samalla kun sitä täytetään. Kirjaan mahtuu 23:n ystävän vastaukset. Lataa pdf tästä.


Elinvoimaa Mielen hyvinvointia eläkkeensaajalle -käsikirja (vain pdf)
Käsikirjaan on koottu vinkkejä erilaisista toiminnoista, joiden tiedetään tukevan ikääntyvän ihmisen mielen hyvinvointia. Toiminta-aiheina on jooga, numerojumppa, taidemaalausharjoitus, tuolijumppa, naurujooga, musiikki ja laulu sekä ruoka. Jokaiseen aiheeseen liittyy Youtubeen ja alla olevaan luetteloon tallennetut videoesitykset, jotka opastavat niiden toteuttamiseen. Lataa pdf täältä.

Katso Mielen hyvinvointia eläkkeensaajalle -toimintavideot alta:
Ruoka
Musiikki
Jooga
Naurujooga
Numerojumppa
Tuolijumppa
Taide -Maalaaminen
Kuminauhajumppa
Keppijumppa

Nestorit -musiikkivideo


Käskynkässä kerhoon -työkirja (tilaa tai tulosta)
Työkirja on tarkoitettu vertaisohjaajille tukemaan kerhotoiminnan ohjaamista. Kirjassa käydään läpi Elinvoimaa -kerhotoiminnan käynnistämiseen liittyviä näkökulmia ja vinkkejä, sekä ideoidaan kerhotoiminnan sisältöjä.
Lataa pdf .

Anna palautetta Elinvoimaa-toiminnalle