Paas poiketen

Paas poiketen -toiminta elvyttää vanhaa kyläilykulttuuria. Toiminnan tavoitteena on vähentää ikääntyvien kokemaa yksinäisyyttä ja vahvistaa osallisuuden tunnetta vapaaehtoisvoimin.

Tutkimustenkin mukaan yksinäisyys on yksi ikääntyneiden suurimmista ongelmista ja huolenaiheista (Huomisen kynnyksellä 2022). Paas poiketen -toiminnan tarkoituksena on tuoda iloa ja mukavaa yhdessäoloa ikääntyneiden arkeen ja vähentää yksinäisyyden kokemuksia. Koulutetut vapaaehtoiset käyvät tervehtimässä ikääntyneitä, juttelevat ja viettävät yhdessä aikaa ikääntyneen voimavarojen ja toiveiden mukaan. Vierailut on helpointa aloittaa omista läheisistä ja tutuista tai oman yhdistyksen entisistä toimijoista. Itsensä yksinäisiksi tuntevat ikääntyneet tai heidän läheisensä voivat ottaa yhteyttä paikalliseen EKL-yhdistykseen, jossa toimintaa on, ja kutsua vapaaehtoisia kylään. Vierailuja voidaan tehdä myös palvelutaloihin ja hoitolaitoksiin. Elinvoimaa tukee yhdistyksiä, jos nämä tarvitsevat apua toiminnan esittelyssä, markkinoinnissa tai esimerkiksi yhteistyösopimuksissa.
Paas poiketen-toimintaan eivät kuulu palvelu- tai hoitosuunnitelman mukaiset tehtävät, kotityöt, kaupassa käynti tms. Katso Vinkkejä vierailulle.

Koulutus

Uusia vierailijoita tarvitaan. Jos toiminta kiinnostaa, ole yhteydessä oman paikkakuntasi EKL-yhdistykseen tai Elinvoimaa-toimintaan. Paas poiketen -vapaaehtoiskoulutus on maksuton ja kaikille avoin.

Paas poiketen -koulutuksesta vapaaehtoiset saavat tietoa, taitoa ja ideoita ikääntyvien kohtaamiseen ja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen.
Seuraava koulutus 2024

Katso muut Elinvoimaa-koulutukset

Luotsi - vapaaehtoisten työnohjausta Paas poiketen -vapaaehtoisille

Luotsi-ohjaus Paas poiketen -vapaaehtoisille on vapaaehtoisten työnohjausta, jossa on mahdollisuus jakaa omia kokemuksiaan ja ajatuksiaan muiden vapaaehtoisten kanssa. Ohjauksen tavoitteena on tukea vapaaehtoista omassa roolissaan ja antaa innostusta ja rohkaisua toimia tehtävässä. Ryhmä on suljettu ja ohjauksessa on lupa kertoa luottamuksellisesti niin omista onnistumisista kuin hankalistakin asioista ja oppia yhdessä uutta.
Uusia Luotsiryhmiä perustetaan tarpeen mukaan.
Lue lisää.

Materiaalit

Maksuttomia Paas poiketen -materiaaleja ja muita Elinvoimaa -materiaaleja voi hyödyntää ikääntyvien kohtaamisessa.
Vinkkejä vierailulle - Paas poiketen -koulutuksessa kerättyjä ideoita.

Tehdään toiminta näkyväksi

Raportoi v. 2023 vierailut 15.12.2023 mennessä.

1. Jos ilmoitat vain omat vierailukertasi, käytä TÄTÄ LINKKIÄ

2. Jos ilmoitat usean vierailijan vierailukerrat, käytä TÄTÄ LINKKIÄ

3. Kysy vierailujen vaikutuksista ikääntyneeltä, jonka luona olet vieraillut.
Käytä TÄTÄ LINKKIÄ
Tai tulosta paperilomake TÄSTÄ ja lähetä alla olevaan EKL:n osoitteeseen / Elinvoimaa. Tai ilmoita tiedot sähköpostilla.

Raportointiohjeet löydät myös TÄÄLTÄ

Anna palautetta Elinvoimaa-toiminnalle