Huoli-ilmoitus

Tiesitkö, että voit tehdä vanhustensuojeluilmoituksen, jos epäilet ikäihmisen joutuvan kaltoin kohdelluksi? Viranomaisille se on velvollisuus, meille muille oikeus, josta puhutaan liian vähän.

Vanhuspalvelulaissa ja sosiaalihuoltolaissa määritellään ilmoitusvelvollisuus eli huoli-ilmoitus, jonka mukaan sosiaaliviranomaisille pitää ilmoittaa, jos työssään kohtaa ikäihmisen, joka ei saa riittävää hoitoa tai on kohdannut laiminlyöntejä tai kaltoinkohtelua.

Velvollisuus koskee viranomaisia, mutta ei tavallisia kansalaisia. Meillä jokaisella on siihen kuitenkin oikeus. Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto ry:n toiminnanjohtaja Satu Taiveaho puhuu ilmoitusvelvollisuudesta vanhustensuojeluilmoituksena. Hän on pahoillaan siitä, että asia on monille tuntematon.

– Jokainen tietää, mikä on lastensuojeluilmoitus, mutta äärimmäisen harva on kuullut vanhustensuojeluilmoituksesta. Se on surullista. Heikossa ja hauraassa asemassa olevia ihmisiä on suojeltava, oli kyse sitten lapsista tai aikuisista.

Asian saama vähäinen julkisuus hämmästyttää.

– Jostain syystä yhteiskunnassamme ikäihmisten asiat ja oikeudet jäävät helposti unohduksiin. Väestö ikääntyy koko ajan ja valitettavasti samalla kaltoinkohtelujen ikäihmisten määrä kasvaa, Taiveaho sanoo.

Pelkkä huoli riittää ilmoituksen tekoon

Vanhustensuojeluilmoituksen voi tehdä oman kunnan sosiaalityöntekijälle, jonka yhteystiedot löytyvät muun muassa kunnan nettisivuilta. Sen voi tehdä puhelimitse tai sähköpostitse, toki myös tapaamalla sosiaalityöntekijän kasvotusten.

Ilmoituksen tekemisen syyksi riittää jo pelkkä huoli esimerkiksi naapurin, tuttavan tai sukulaisen pärjäämisestä. Ilmoituksen voi tehdä, jos epäilee, että ikäihminen ei saa riittävää apua tai tukea arjen asioissa ja tietenkin silloin, jos epäilee vanhukseen kohdistuvan fyysistä tai henkistä väkivaltaa, hyväksikäyttöä tai kiristystä.

Viranomaisella on ilmoituksen saatuaan velvollisuus mennä tarkistamaan tilanne. Jos kaltoinkohtelua ilmenee, siihen puututaan. Ilmoituksen tekeminen ei pitäisi olla jokaisen oikeus. Sen pitäisi olla kaikkien velvollisuus.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 11/2018. Lisätietoa Suvanto ry:stä.