Synkkiä pilviä järjestöjen yllä

Koronan lisäksi vei valtiovarainministeriön esitys ensi vuoden talousarvioksi taatusti yöunet monen sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimivan työntekijän sekä aktiivin silmäkulmasta.

Jos tosiaan ollaan leikkaamassa järjestöiltä 127 miljoonaa euroa, mikä on 33 prosenttia tähän vuoteen verrattuna, soi kuolinkellot monen erittäin tärkeän järjestötoiminnon osalta. Tämänkaltaista karmivaa leikkausta ei historiassamme ole aiemmin nähty.

Ken tahtoo, keksii keinot. Ken ei tahdo, keksii selitykset. Eläkkeensaajien Keskusliitto haluaa uskoa, että maan hallitus tahtoo ja keksii keinot tämän tärkeän asian hoitamiseksi. Asiasta lisää viime viikolla antamassamme hallituksen kannanotossa.

Kesä alkaa olla takanapäin ja toiminnallinen syksy edessä yhdistystemme pikkuhiljaa ja varovasti avatessa toimintojaan. Toivottavasti tätä ei korona taas pilaa.

Timo Kokko

***

Jäsenhankintakampanja jatkuu vuoden 2021 loppuun asti

Alkuvuonna jäsenmäärämme oli hyvässä kasvussa, mutta ymmärrettävistä syistä kampanja tyrehtyi korontilanteen takia ja se on ollut käytännöllisesti katsoen jäissä maaliskuun puolesta välistä lähtien.

Liiton hallitus päätti kokouksessaan 27.8., että jäsenhankintakampanjaa jatketaan vuoden 2021 loppuun asti ja että kampanjan tulokset lasketaan yhdistysten jäsenmäärän kasvusta sekä vuosilta 2020 että 2021. Kampanjan palkitsemiset suoritetaan liiton 60-vuotisjuhlissa Joensuussa 2022. Otamme siis kampanjalle uuden startin heti, kun tilanne helpottuu.

Valtuuston kokous 9.9.2020 muutettiin sähköpostikokoukseksi

Olemassa olevan tiedon valossa liitto ei voinut taata sitä, että pystyisimme pitämään valtuuston kokouksen turvallisesti Käpylässä 9.9.

Kokous on päätetty pitää sähköpostikokouksena niin, että se alkaa keskiviikkona 9.9.2020 klo 11.00 ja päättyy viimeistään keskiviikkona 30.9. klo 12.00. Kokousmateriaali sekä kokousohjeet on postitettu asianomaisille keskiviikkona 26.8.2020.

***

Millä ehdoilla yleisötilaisuuksia voi järjestää syyskuussa?

Aluehallintovirastojen määräysten mukaan yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi syyskuussa järjestää rajatuissa ulkotiloissa ja sisätiloissa, jos tilaisuuksissa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) 14.5.2020 antamaa ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Ohjeella on tarkoitus varmistaa osallistujien turvallisuus ja estää koronavirustartuntojen leviäminen.

Keskeisiä THL:n ja OKM:n ohjeen huomioita:

 • Osallistujien tai seurueiden välille on lähikontaktien välttämiseksi turvattava mahdollisuus 1-2 metrin turvavälien ylläpitämiseen.
 • Tilanteissa, joissa saattaa syntyä jonoja, ihmisiä pitää muistuttaa ja auttaa turvavälien pitämisessä.
 • Järjestäjän pitää ohjeistaa osallistujia turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta sekä tarjota mahdollisuus käsien puhdistamiseen.

Tapahtuman järjestäjä vastaa siitä, miten ohjetta käytännössä sovelletaan tapahtuman järjestelyihin. Järjestäjän voi olla syytä eriyttää toimintaa jakamalla yleisöä ja palveluja erillisille alueille, jotta tilaisuudessa tosiasiassa voidaan noudattaa THL:n ja OKM:n ohjeistusta. Järjestäjä vastaa siitä, että tapahtuma järjestetään osallistujille turvallisella tavalla.

Jos epidemiatilanne Suomessa pahenee, aluehallintovirastot voivat tarkastella voimassa olevia päätöksiään uudestaan. Korostamme jokaisen toimijan ja kansalaisen vastuuta noudattaa viranomaisten määräyksiä, ohjeita ja suosituksia toiminnassaan ja siten omalta osaltaan ehkäistä koronaviruksen leviämistä.

HUOM. Jos tilaisuus on anniskelualueella, järjestäjän täytyy noudattaa myös ravintolatoimintaa koskevia velvollisuuksia, mm. sitä, että jokaisella asiakkaalla täytyy olla istumapaikka pöydän tai vastaavan tason ääressä.

***

THL suosittaa kasvomaskin käyttöä toisten suojaamiseksi

THL suosittaa kansalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa toisten ihmisten suojaamiseksi. Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

THL suosittaa maskin käyttöä, kun

 • olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
 • olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Kasvomaskin käyttöohjeita löydät klikkaamalla tästä.

***

Tämän vuoden kolmas jäsenjärjestöavustuksen haku päättyy 30.9.

Avustus on tarkoitettu tukemaan yhdistysten toimintaa ja mahdollistamaan erilaisten uusien toimintamuotojen kokeilemisen. Pandemian edelleen rajoittaessa yhdistysten perustoimintaa, tarjoaa avustus mahdollisuuden kokeilla sellaisia uusia toimintatapoja, joilla mahdollisimman moni jäsen tulee tavoitetuksi.

Uuden kokeilussa kannattaa pitää silmät ja korvat auki. Voi myös liittyä EKL Hyvät Ideat -keskusteluryhmään, jossa jaetaan piirien, yhdistysten ja henkilökohtaisia kokemuksia hyvistä toimintatavoista. Naapuriyhdistys on saattanut keksiä sellaisen pyörän, jota teidänkin yhdistyksessänne kannattaisi kokeilla.

Hakulomakkeen voi hakea EKL:n kotisivuilta. Hakemusta täyttäessänne laatikaa haettavalle toiminnalle suunnitelma ja kustannusarvio ja liittäkää ne hakemukseen. Ja hakemus pitää myös allekirjoittaa virallisesti käsin. Ja mitä mahdollista kysyttävää on, ottakaa huoletta yhteys liittoon, petra.toivonen@ekl.fi tai p. 050 306 8816/Petra Toivonen.

Lyhyt kysely Yhdistysavain-ohjelman käytöstä

EKL haluaa kartoittaa yhdistystensä siirtymistä Yhdistysavain-ohjelman uuden version käyttöön. Samalla saamme arvokasta tietoa vuoden 2021 kotisivukoulutustemme suunnitteluun. Käy vastaamassa kyselyyn, vastaaminen vie vain muutaman minuutin. Kysely avautuu täältä.

***

Tervetuloa Rajaniemeen!

Syksyn lomatarjous! 30.9.–3.10.2020
Rentouttava loma hyvinvointiin, luontoon, musiikkiin ja yhdessäoloon keskittyen.
Jäsenhinta 225,- (ei-jäsenet 255,-)
Kaiken lomatarjonnan ja tarkemmat tiedot lomista löydät uusimmasta Eläkkeensaaja-lehdestä ja osoitteesta www.rajaniemenlomakeskus.fi

EKL:n jäsenille ohjelmallisia lomaviikkoja aina syyskuusta joulukuulle asti!
Ohjelmallinen 5 vuorokauden täysihoitolomaviikko vain 340,- / henkilö (ei-jäsenet 390,-)
Tiedustele sinulle sopivaa ajankohtaa Rajaniemestä! Lisätietoja täältä

Rajaniemen tuetut lomat
Hae tuetulle täysihoitolomalle Rajaniemeen!
Loman omavastuu on 90 € / henkilö. Lomajaksoilta kannattaa kysyä peruutuspaikkoja hakuajan jälkeenkin!
Lisätiedot: Hyvinvointilomat ry, puh. 010 830 3400, Enable JavaScript to view., www.hyvinvointilomat.fi tai Enable JavaScript to view. p. 09 6126 8432
Lue lisää kaikista lomista.

***

Eläkkeensaaja-lehden ilmestymisaikataulu 2021

Eläkkeensaaja-lehden ensi vuoden ilmestymisaikataulu on julkaistu. Löydät sen täältä.

Joulutervehdykset Eläkkeensaaja-lehteen 7/2020

Nyt on aika kerätä joulutervehdyksiä vuoden viimeiseen numeroon. Nimilistat tulisi toimittaa liittoon viimeistään 31.10.2020, ja mieluiten sähköpostitse. Myöhässä saapuneet tervehdykset julkaistaan uudenvuodentervehdyksinä lehden numerossa 1/2021, joka ilmestyy 11. helmikuuta. Klikkaa ohjeet täältä ja varsinainen lomake tästä.

***

EKL Asiantuntijaluennot webinaarisarja

Tässä luentosarjassa eri toimijoiden asiantuntijat luennoivat ikäihmisille tärkeistä ja ajankohtaisista aiheista. Luennot ovat maksuttomia ja niille on helppo osallistua.

Luentojen aiheet ja aikataulut

 • Ikääntyneiden kaltoinkohtelu. Ti 15.9. EKL
 • Näkö ja ikääntyminen. To 24.9. Näkövammaisten liitto
 • Kuulo ja ikääntyminen. Ti 6.10. Kuuloliitto
 • Autoilu ja ikääntyminen. Pe 23.10. Liikenneturva
 • Minäkö omaishoitaja? Ti 10.11. Omaishoitajaliitto

Osallistujalinkki ja ohjeet lähetetään ilmoittautuneille seminaaria edeltävänä päivänä. Ilmoittautumiset viimeistään kahta päivää ennen seminaaria: Enable JavaScript to view. tai 050 4363449.
Verkkokoulutuksista lisää täältä.

Syyskuun kurssit Rajaniemessä

Viestinnällä näkyväksi 16.-18.9. MAKSUTON. Ilmoittautumiset viimeistään 1.9.
Taide- ja maalauskurssi 28.-30.9. 115 €. Ilmoittautumiset viimeistään 13.9.
Syksyn kursseista lisää täältä.

***

Muistatko vielä sen päivän - Liveroolipelikoulutus

to 17.9. 2020 klo 10-16:30 Käpylän työväentalolla

Larppi on mukavaa yhdessä tekemistä. Tule oppimaan, Muistatko vielä sen päivän -liveroolipelin (Larp) menetelmä, vaikka kaverin kanssa. Koulutus toteutetaan Käpylässä, joten esim. etelästä matka sinne on lyhyt. Koulutus on maksuton. Lisätietoa löydät täältä.

Muita syksyn koulutuksia

Klikkaa linkkiä, tutustu ja lähde mukaan.

Nämä koulutuksemme ovat osallistujille maksuttomia.

Uusia jumppavideoita!

Olemme julkaisseet EKL Youtube-kanavalla kaksi uutta helppoa liikuntavideota. Niiden avulla liikuntaryhmät saavat monipuolisuutta ja voihan niitä kokeilla muissakin ryhmissä. Videoiden pituus on noin 11-13 minuuttia. Kannattaa kokeilla.

***

Auta seniorikaveria digimäessä!

Käytätkö tietokonettasi, tablettiasi tai älypuhelintasi sujuvasti?
Käytätkö sähköpostia ja hoidat asioitasi netissä jouhevasti?

Tule tietotekniikan vertaisopastaja -koulutukseen

KIIMINKIIN, SUVELAN LEIRIKESKUKSEEN 23.–25. SYYSKUUTA tai
VIRROILLE, RAJANIEMEN LOMAKESKUKSEEN 15.–17. JOULUKUUTA!

Verkosta virtaa -toiminta tarjoaa vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille yli 65-vuotiaille vertaisopastajille maksuttoman koulutuksen (sisältää opetuksen, majoituksen, ruuat ja matkat).

Edellytyksenä osallistumiselle on, että koulutuksen käyneet sitoutuvat opastamaan omilla paikkakunnillaan muita yli 65-vuotiaita ikäihmisiä digiasioissa.

Huomioimme Suomessa annetut suojautumissuositukset koronatilanteen vuoksi ja otamme kursseille normaalia vähemmän osallistujia, jotta voimme pitää mm. turvavälit helpommin. Otamme kursseille mukaan myös maskeja, käsidesiä, kertakäyttökäsineitä yms. suojavarusteita osallistujille. Jokainen osallistuja saa halutessaan oman huoneen.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

***

Pankkipalveluselvitys 2020 – vastauksia pyydetään!

Vanhustyön Keskusliiton VALLIn Ikäteknologiakeskus selvittää parhaillaan ikäihmisten kokemuksia ja tarpeita pankkipalveluihin liittyen. Kysely on tarkoitettu 65 vuotta täyttäneille henkilöille. Kyselyyn vastaaminen ei kestä kauan. Vastauksia käsitellään anonyymisti eikä raportissa voi tunnistaa yksittäisiä vastaajia.

Kyselyyn osallistuminen on mahdollista

 • tämän linkin kautta.
 • VALLIn verkkosivuilla osoitteessa valli.fi, heti etusivulla on linkki kyselyyn
 • verkkosivuiltamme voi myös tulostaa kyselylomakkeen, täyttämisen jälkeen sen voi palauttaa osoitteella VALLI ry, Ikäteknologiakeskus, Hämeentie 58-60 A 52, 00500 HELSINKI
 • kyselylomakkeita ja vastauskuoria (postimaksu maksettu) voi tilata sähköpostilla Enable JavaScript to view. tai soittamalla Katille puh. 040 717 7737

Kysely on auki syyskuun loppuun asti, ja selvitys valmistuu marraskuussa. Kyselylomake on saatavana myös ruotsinkielisenä. Toivomme, että mahdollisimman monella ikäihmisellä on mahdollisuus vastata kyselyyn ja vaikuttaa siihen, että pankkipalveluiden kehittämisessä huomioidaan ikäihmisten tarpeet!

Jaathan kyselyä yhdistyksenne jäsenille! Kiitos vastauksista!

***

Uutisia

Ilmoittaudu mukaan Vie vanhus ulos -kampanjaan

Vuosittainen ulkoilukampanja käynnistyy 9.9. Mukaan voi ilmoittautua jo nyt kertomalla, miten aikoo ulkoilla yhdessä ikäihmisten kanssa. Ikäihmisten ulkoilu on sallittua ja suositeltavaa myös korona-aikana. Kutsumme jälleen läheiset, vapaaehtoiset, kunta- ja järjestötoimijat ja hoitotyön ammattilaiset ulkoilemaan turvallisesti iäkkäiden kanssa. Tänä syksynä kampanjassa ei kerätä ulkoilukertoja, vaan hyviä ulkoilukäytäntöjä eri puolilta Suomea.

Lue lisää ja ilmoittaudu Voimaa Vanhuuteen sivustolta klikkaamalla tästä.

***

Kansalaisareenan vuoden vapaaehtoisen esittämisaika on nyt

Kansalaisareena palkitsee tänä vuonna seitsemättä kertaa Vuoden vapaaehtoisen. Palkinnolla on tarkoitus nostaa vapaaehtoistoiminnan arvostusta ja näkyvyyttä. Palkinnon saaja toimii seuraavan vuoden ajan vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä. Nyt on aika nostaa sekä uusia tekijöitä että vanhoja konkareita esille!

Vuoden vapaaehtoinen 2020 -kampanjan ehdotusvaihe on 17.8 – 17.9. Tällä aikavälillä kuka tahansa – niin yksityishenkilö kuin yhteisö – saa ehdottaa Vuoden vapaaehtoista.

Lue lisää ja jätä ehdotus palkittavasta henkilöstä: https://www.kansalaisareena.fi/vapaaehtoinen/

Joulutervehdyslomake

Rajaniemen lomat