Tutkimus eläkkeensaajien taloudellisesta hyvinvoinnista käynnistynyt - Vastaathan jos saat mahdollisuuden

Eläketurvakeskus lähettää syyskuussa 5 000:lle satunnaisesti valitulle 55 vuotta täyttäneelle eläkkeensaajalle kyselylomakkeen, jolla kartoitetaan vastaajien taloudellista hyvinvointia. Tutkimuksen avulla pystytään ensimmäistä kertaa seuraamaan eläkeajan taloudellista hyvinvointia ja sen muutoksia kattavasti.

Tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita eläkkeensaajien kokemuksista ja niistä toimeentuloon liittyvistä asioista, joista tietoa ei saa rekistereistä. Osa tutkimukseen valituista on uusia ja osa on vastannut kyselyyn jo aiemmin vuonna 2017. Tästä ensimmäisen kerran toteutetusta kyselystä julkaistiin useita tutkimuksia, jotka herättivät laajaa keskustelua eläkeläisten taloudellisesta tilanteesta Suomessa.

Nyt on kyselyyn lisätty edelliseen tutkimukseen saatujen kehitysehdotusten perusteella myös kysymyksiä velkaantumisesta ja velkojen maksuvaikeuksista sekä rahankäytöstä parisuhteessa. Lisäksi kyselyssä kartoitetaan ajankohtaista tietoa koronapandemian vaikutuksista eläkkeensaajien tilanteeseen.

Tuloksia on odotettavissa vuonna 2021.

Jos siis saat mahdollisuuden osallistua tähän tärkeään kyselyyn niin annathan oman panoksesi vastaamalla siihen.

Järjestöjen toimintaedellytykset turvataan ensi vuonna rahapelitoiminnan tuottojen tuloutuksen laskiessa

Maan hallitus päätti eilen päättyneessä budjettiriihessään, että rahapelitoiminnan tuottojen edunsaajille osoitetaan vuonna 2021 vuoden 2019 tuloutustasoa vastaava rahoitustaso. Kompensaatio (347 milj. euroa) rahoitetaan alentamalla arpajaisveroa (vaikutus tuloutukseen 80 milj. euroa), kehysvaikutteisin budjettivaroin (152,2 milj. euroa, josta 141,5 miljoonaa euroa opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla ja 10,7 milj. euroa maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla) ja hyödyntämällä jakamattomien voittojen kokonaisuutta (114,8 milj. euroa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla).

Rahapelitoiminnan tuottojen tuloutus jää arvioiden mukaan tulevina vuosina nykyistä alhaisemmaksi. Vuoden 2021 jälkeen kompensointia jatketaan, mutta jatkossa tuloutuksen alenemista ei ole mahdollista kompensoida täysimääräisesti. Hallitusohjelman mukaisesti, pelihaittojen torjumiseksi ja kanavointikykyisen yksinoikeusjärjestelmän varmistamiseksi, viedään viipymättä eteenpäin arpajaislain uudistamista koskeva hanke. Tavoitteena on saada esitys eduskuntaan kesäkuuhun 2021 mennessä.

Budjettiriiheen antamaamme kannanottoa lainaten; Hallitus tahtoi ja keksi keinot ensi vuodelle!

Timo Kokko

***


Lataa puhelimeesi Koronavilkku

THL on nyt julkaissut Koronavilkku-sovelluksen, joka nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisua. Sen avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut virukselle. Ja jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Mitä useampi Koronavilkkua käyttää, sitä enemmän siitä saadaan apua.

Liitto suosittaa jäsenilleen sovelluksen latausta ja käyttöä. Lue lisää ja lataa osoitteesta www.koronavilkku.fi

***

Rajaniemen lomakeskuksen syksyn 30.9.–3.10.2020 lomatarjous!

Rentouttava loma hyvinvointiin, luontoon, musiikkiin ja yhdessäoloon keskittyen. Loman hinta sisältää niska-hartiahieronnan (30min)!
Jäsenhinta 225 € (ei-jäsenet 255 €) sisältäen puolihoidon.

Kaiken lomatarjonnan ja tarkemmat tiedot lomista löydät uusimmasta Eläkkeensaaja-lehdestä ja osoitteesta www.rajaniemenlomakeskus.fi

EKL:n jäsenille ohjelmallisia lomaviikkoja vielä marras-joulukuussa!

Ohjelmallinen 5 vuorokauden täysihoitolomaviikko vain 340 €/henkilö (ei-jäsenet 390 €)
Tiedustele sinulle sopivaa ajankohtaa Rajaniemestä! Lisätietoja löydät täältä!

Rajaniemen tuetut lomat

Hae tuetulle täysihoitolomalle Rajaniemeen!
Loman omavastuu on 90 €/henkilö. Lomajaksoilta kannattaa kysyä peruutuspaikkoja hakuajan jälkeenkin!

23.-28.11. Yhdessä enemmän
30.11.-5.12. Hyvänmielen loma
7.-12.12. Yhdessä enemään

Näissä lomissa hakuaika päättyy 30.9.

Lisätiedot: Hyvinvointilomat ry, puh. 010 830 3400
Enable JavaScript to view.
www.hyvinvointilomat.fi tai Enable JavaScript to view. p. 09 6126 8432

***

Syksyn satokausi tuo myös uuden Eläkkeensaaja-lehden!

Numerossa 5/2020 mm. nämä jutut:
– Järjestöjen avustukset vaarassa
– Lukijat innostuivat pörriäishotellihaasteesta
– Hannes Pilto, 80 – pilkettä silmäkulmassa
– ”Jokainen päivä on hieno päivä”, sanoo Markku Aro

Joulutervehdykset Eläkkeensaaja-lehteen 7/2020

Nyt on aika kerätä joulutervehdyksiä vuoden viimeiseen numeroon. Nimilistat tulisi toimittaa liittoon viimeistään 31.10.2020, ja mieluiten sähköpostitse. Myöhässä saapuneet tervehdykset julkaistaan uudenvuodentervehdyksinä lehden numerossa 1/2021, joka ilmestyy 11. helmikuuta. Lomakkeen nimien keräämistä varten voi tulostaa liiton nettisivuilta tai tilata liitosta, puh. 09 6126 840 tai Enable JavaScript to view..

***

Maksuton EKL Asiantuntijaluennot -webinaarisarja

Tässä luentosarjassa eri toimijoiden asiantuntijat luennoivat ikäihmisille tärkeistä ja ajankohtaisista aiheista. 45 min mittaiset luennot ovat maksuttomia ja niille on helppo osallistua.

Luentojen aiheet ja aikataulut

  • Ikääntyneiden kaltoinkohtelu. Ti 15.9. klo 13 EKL
  • Näkö ja ikääntyminen. To 24.9 klo 10 Näkövammaisten liitto
  • Kuulo ja ikääntyminen. Ti 6.10. klo 10 Kuuloliitto
  • Autoilu ja ikääntyminen. Pe 23.10. klo 10 Liikenneturva
  • Minäkö omaishoitaja? Ti 10.11. klo 10 Omaishoitajaliitto

Webinaarit järjestetään verkossa. Osallistujalinkki ja ohjeet lähetetään ilmoittautuneille seminaaria edeltävänä päivänä. Ilmoittautumiset viimeistään kahta päivää ennen seminaaria: Enable JavaScript to view. tai 050 4363449. Lue lisää verkkokoulutuksista.

Syksyn kurssit Rajaniemessä

  • Kisälli- ja kuplettilaulun kurssi 19.-21.10. (115 €)
  • Salsakurssi 19.-21.10. (115 €)
  • Viestinnällä näkyväksi 2.-4.11. MAKSUTON
  • Yhteiskunnallisen vaikuttamisen kurssi 11.-13.11. MAKSUTON
  • Kädentaidot-kurssi 11.-13.11. (115 €)

***

Elinvoimaa-koulutuksista on hyötyä kaikille eläkkeensaajille!

Koulutuksista saa keinoja vahvistaa omaa ja läheisten mielen hyvinvointia, voimavaroja jaksamiseen sekä helppoja menetelmiä yhteisen toiminnan monipuolistamiseen ja kehittämiseen. Ja mikä parhainta ne ovat osallistujille maksuttomia. Katso esittelyvideo, klikkaa linkkejä ja tule mukaan syksyn koulutuksiin.

Elinvoimaa-koulutus tukee ikääntyvien mielen hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä- video

Suosittu! Elinvoimaa-koulutus ma 5.10. – ke 7.10.2020

Hyvän mielen kulttuurikerho® -ohjaajakoulutus ke 28.10. – pe 30.10.2020

LUOTSI-ohjaajakoulutus osa 1. ke 28. - pe 30.10.2020 ja osa 2. ma 12. - ti 13.4.2021

***

Tökkiikö tapletti? Äksyileekö älykännykkä?

Verkosta virtaa -toiminnan vapaaehtoiset etäopastajat ovat täällä sinua varten!

Jos kaipaat neuvoa digiongelmiisi, voit varata itsellesi etäopastusajan puhelimitse tai suoraan opastajiltamme sähköpostitse. Löydät opastajien yhteystiedot vierailemalla osoitteessa: www.verkostavirtaa.fi/opastuspaikat
Puhelimitse aikoja voi varata järjestösuunnittelija Juha Viitaselta: 050 408 3376.

p.s. Ylläolevasta osoitteesta löydät myös kasvokkain tehtävien opastusten ajat ja paikat.

Auta seniorikaveria digimäessä!

Tule tietotekniikan vertaisopastaja -koulutukseen

KIIMINKIIN, SUVELAN LEIRIKESKUKSEEN 23.–25. SYYSKUUTA tai
VIRROILLE, RAJANIEMEN LOMAKESKUKSEEN 15.–17. JOULUKUUTA!

Verkosta virtaa -toiminta tarjoaa vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille yli 65-vuotiaille vertaisopastajille maksuttoman koulutuksen (sisältää opetuksen, majoituksen, ruuat ja matkat).
Edellytyksenä osallistumiselle on, että koulutuksen käyneet sitoutuvat opastamaan omilla paikkakunnillaan muita yli 65-vuotiaita ikäihmisiä digiasioissa.

Lue lisää täältä ja ilmoittaudu mukaan!

***

Uutisia lyhyesti

Hallitus esittää tilapäistä epidemiakorvausta toimeentulotukiasiakkaille
Hallituksen esittämä väliaikainen epidemiakorvaus olisi 75 e/kk, ja sitä maksettaisiin syys–joulukuussa niille asiakkaille, jotka ovat saaneet perustoimeentulotukea koronakevään aikana. Asiakkaiden ei tarvitse hakea epidemiakorvausta erikseen, eli muutos ei vaadi asiakkailta toimenpiteitä.

Lue lisää tästä.

***
Puhelinneuvonta lakisääteisissä vakuutuslajeissa

Finanssivalvonta muistutti 8.9. lakisääteisiä vakuutuslajeja harjoittavia vahinkovakuutusyhtiöitä hallintolakiin sisältyvästä neuvontavelvollisuudesta ja neuvonnan maksuttomuuden vaatimuksesta puhelinasioinnissa. Sama velvoite koskee myös muita lakisääteisen vakuutustoiminnan harjoittajia.

Lakisääteistä vakuutustoimintaa harjoittavan tulee varmistua siitä, että asiakkailla on lakisääteisten lajien korvaus- ja vakuuttamisasioissa mahdollisuus saada hallintolain edellyttämää neuvontaa maksutta.

Lue lisää tästä.

**
Eläkkeensaajia jo 1,6 miljoonaa
Vuoden 2019 lopussa eläkettä maksettiin Suomessa noin 1,6 miljoonalle henkilölle. Heistä naisia oli hieman yli puolet, noin 900 000 henkilöä. Nuoret eläkeläiset saavat usein pelkkää kansaneläkettä. Tutustu Eläketurvakeskuksen tiedotteeseen asiasta tästä.

***
Ikäihmiset ja kuluttajansuoja: Vinkkejä yllättäviin myyntitilanteisiin
Kilpailu- ja kuluttajavirasto on julkistanut selkeän ohjeistuksen sivuillaan, jossa kerrotaan esimerkiksi miten voi itse suojautua tai suojata läheisiään turhilta ostoksilta tai harhaanjohtavalta markkinoinnilta.
Tutustu ohjeistukseen klikkaamalla tästä.