Kulttuuri

EKL Elinvoimaa vahvistaa kulttuurisia kokemuksia. Kulttuurin on tutkimusten mukaan todettu olevan oiva hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistäjä sekä tukija. Kulttuuri virkistää ja irrottaa arjesta, se ruokkii tunteita, sen avulla voi vaikuttua yksin sekä yhdessä. Kulttuuri tuo merkitystä elämään.

Alla olevat kulttuuripitoiset tapahtumat voidaan toteuttaa hyvinkin lähellä ikääntyvien omaa arkea ja eri kokoisissa ryhmissä.


Paas poiketen kulttuuriin -koulutusvideo
Videolla tuodaan esiin erilaisia kulttuurin kokemisen mahdollisuuksia ja mielen hyvinvointia vahvistavia kohteita netissä. Ne auttavat eläkkeensaajia ideoimaan ja rikastuttamaan omaa, läheisten sekä ystävien arkea esimerkiksi poikkeusoloissa ja muulloinkin. Tutustu Paas poiketen kulttuuriin -koulutuksen videoon (32 min.)


Kulttuurikilometrit
Kulttuurikilometrit-tapahtuman tavoitteena on vahvistaa eläkkeellä olevien yhteisöllisyyttä ja tuottaa uudenlaista luovaa seniorikulttuuria, jossa yhdessä liikkuen jaetaan kulttuurisia kokemuksia ihmisten elämään. Tapahtuma vahvistaa seniorikulttuuria ja sen avulla voi hankkia yhdistykseen myös uusia jäseniä. Tulosta Kulttuurikilometrit esite täältä.

Elinvoimaa-toiminta tukee kulttuurikilometrien kävelyä, lähettämällä jokaiselle ryhmälle materiaalipaketin ja askelmittarin. Kaikki toteutustavat kootaan tälle sivulle jaettavaksi muille vastaaville ryhmille. Lue myös mitä vuoden 2019 Kulttuurikilometreissä yhdistyksissä tapahtui.


Kulturkilometer
Målet med ett Kulturkilometer-evenemang är att förstärka gemenskap bland pensionärer och framkalla en ny, skapande kultur för åldringar där man genom att röra på sig tillsammans delar kulturupplevelser. Evenemanget stöder seniorkultur och föreningar kan vid tillfället skaffa nya medlemmar. Skriv ut broschyren


Kulttuuripassi
Kulttuuripassi sopii eläkkeellä olevien kultuurinharrastajien käyttöön laajemmin. Sen avulla ikääntyvät etsivät kulttuurin kokemisen mahdollisuuksia, arvioivat kulttuuria ja havaitsevat itselleen tärkeitä asioita jokaisesta tapahtumasta. Tällaista ikääntyneet ovatkin jo tehneet, mutta nyt sitä tehdään systemaattisesti yhdessä ja mahdollisesti uusien ikääntyvien kanssa. Tulosta Kulttuuripassi esite

Voit nyt tilata Kulttuuripasseja nonstoppina ja täyttää sitä mm. Vinkkejä Sinulle mielen hyvinvointiin -sivustolle koottuja teemoja kokeillen ja niiden aktiviteetteihin osallistumalla.


Paas poiketen- tapahtumat
EKL-yhdistykset voivat tilata Elinvoimaa-toiminnasta kyläilyjä varten Paas poiketen valmiita kutsupohjia, ja joko Eläkkeensaajien Reissuvihkoja tai Paas poiketen -kortteja. Niitä täytetään vierailuilla ikäihmisten luona ja niihin kirjataan asioita, jotka tuottavat hyvää mieltä. Vihkot tai kortit palautetaan Elinvoimaa -toimintaan. Paas poiketen -kyläilyä voi toteuttaa myös on Paas poiketen palvelutaloon tapaan, jossa EKL-yhdistykset voivat kohdentaa vierailunsa suoraan jonkin ikääntyvien palvelutalon asukkaiden luokse. Tutustu Paas poiketen -kampanjaan täällä ja Paas poiketen palvelutaloon täällä