Ei koroteta enää kiinteistöveroa

Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry huomauttaa, että kiinteistöveron korotus nostaa aina asumisen hintaa ja on suhteellisesti ankarampi pienituloisille kuin suurituloisille.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon mukaan (Ylen kuntavaalien puheenjohtajatentti 24.5.) kiinteistöveron nosto on ensisijainen vihreiden ajama veronkorotus.

- Kiinteistövero on tasavero, joka rasittaa pienituloisia kaikkein rajuimmin. Tätä veroa arvioitaessa ei oteta huomioon verovelvollisen tuloja, varallisuutta tai maksukykyä. Veron korottamisen seurauksena asuminen kallistuu niin omistusasunnoissa kuin vuokra-asunnoissa asuvilla, toteaa Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtaja Simo Paassilta.

Vuonna 2015 Pellervon taloustutkimuksen tekemän selvityksen mukaan omakotitaloasujat maksavat enemmän kiinteistöveroja kuin asunto-osakeyhtiöissä asuvat. Kiinteistöveron arvo on suhteellisesti ankarampi pienituloisilla kuin suurituloisilla ja määrällisesti eniten kiinteistöveroja maksavat 45-74 –vuotiaat.

- Edellä mainitusta selvityksestä kävi ilmi sekin, että kiinteistöverojen osuus asuntokunnan ansioista on suhteellisesti korkein yli 75-vuotiailla. Tämän veron korottaminen ei tue ollenkaan sitä yleistä tavoitetta, että ikääntyneen pitää voida asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään, päättää puheenjohtaja Paassilta.