Kurssit syksy 2021

Tämän sivun kurssit järjestetään Rajaniemen lomakeskuksessa Virroilla ellei kurssin kohdalla toisin mainita.

Kolmen päivän mittaisen Rajaniemen kurssin perusmaksuun sisältyy yöpyminen jaetussa kahden hengen huoneessa. Lisämaksusta on mahdollista yöpyä myös yhden hengen huoneessa. Rajaniemessä järjestettävien kurssien ensimmäinen kurssipäivä alkaa klo 13 ja viimeinen kurssipäivä päättyy lounastarjoiluun klo 12. Kurssin hinta on EKL-yhdistysten jäsenille 120 € ja muille 150 €. Jos et ole jäsen niin ilmoittaudu kurssille: Enable JavaScript to view. tai 050 436 3449.

EKL-yhdistysten jäsenet voivat ilmoittautua kursseille kurssikuvausten yhteydessä olevilla ilmoittautumislomakkeilla. Ilmoittautumisen jälkeen avautuu linkki laskuun, joka tulee maksaa laskuun merkityn eräpäivän mukaisesti. Lasku lähetetään ilmoittautuneelle vielä ennen kurssin alkua jos laskua ei ole maksettu. Maksut palautetaan peruutusehtojen mukaisesti.


Digitarinani 20.-22.9.

Tämä kurssi on keväältä syksylle siirtynyt kurssi

Haluatko kertoa tarinasi sähköisesti hyödyntäen tekstiä, erilaisia kuvamateriaaleja ja vaikkapa musiikkia? Ajattele, kuinka kiehtovaa on eri esitysmuotojen yhdistäminen lapsillesi ja lapsenlapsillesi joko nyt tai tulevaisuudessa!

Kurssi on tarkoitettu niille, jotka haluaisivat olla sähköiseen muotoon tehdyn kertomuksen tarinoijia, kirjoittajia ja editoijia. Kurssilla opitut taidot voi soveltaa tarinoiden kertomiseen sosiaalisessa mediassa ja vaikkapa YouTube-kanavan aloittamiseen. Kurssilla edetään sopivan verkkaisessa tahdissa. Se sisältää teoriaa ja yhteistä työskentelyä. Lopuksi jokainen luo oman tarinansa. Kurssille osallistujalta odotetaan tietokoneen perustaitojen hallintaa.

Tällä kurssilla opit sähköisestä tarinan teosta:

 • Käsikirjoituksen (Draaman kaaren) tekemistä
 • Äänen tallentamista
 • Kuvien käsittelyä
 • Musiikin käyttöä ja käsittelyä
 • Videoiden käsittelyä
 • Tekijänoikeuksia
 • Tarinan julkaisemista

Kurssin kouluttaja: Julia Nurmi

Tällä kurssilla voit hyödyntää Kaveri kurssille -etua.

Ilmoittautumislinkki


Järjestötoiminnan peruskurssi 6.-8.10.

Tämä kurssi on keväältä syksylle siirtynyt kurssi

Kurssilla käsitellään järjestötoiminnan perusasioita sekä pyritään selkeyttämään ja helpottamaan yhdistyksen toimihenkilöiden tehtävänjakoa. Kurssin aikana käydään läpi yhdistystoiminnan ajankohtaisia asioita sekä jaetaan käytännön työvälineitä, menetelmiä ja ennen kaikkea kokemuksia EKL-yhdistysten tueksi sekä avuksi. Koulutus on suunnattu ensisijaisesti yhdistysten uusille toimihenkilöille, mutta se soveltuu hyvin myös yhdistyksissä jo pidempään toimineille.

Koulutuksessa käsitellään mm. seuraavia asioita:

 • Yhdistyksen hallinto ja hallitustyöskentely
 • Säännöt ja yhdistyslaki toiminnan ohjenuorana
 • Toimihenkilöiden roolit ja tehtävät
 • Kokouskäytänteet
 • Yhdistyksen sisäinen ja ulkoinen viestintä
 • Järjestötoiminnan tasot yhdistyksestä liittoon
 • Yhdistyksen talouden ja toiminnan suunnittelu
 • Tapahtumatoiminta

Järjestötoiminnan kurssille osallistuva

 • saa varmuutta yhdistystehtävien hoitamiseen ja hallitustyöskentelyyn
 • tietää yhdistyslain perusteet ja muut toimintaa ohjaavat määräykset
 • hallitsee kokouskäytänteiden perusteet
 • osaa arvioida oman yhdistyksen toimintaa

Kurssin kouluttajat: Petra Toivonen ja Marja Raitoharju

Tällä kurssilla voit hyödyntää Kaveri kurssille -etua.

Ilmoittautumislinkki


Puhe- ja esiintymistaidon kurssi 28.-29.10.

Kurssi järjestetään Käpylän työväentalossa Helsingissä

Tämä kurssi on keväältä syksylle siirtynyt kurssi

Kurssin lähtökohta on se, että esiintyminen on taitolaji, ei niinkään syntymässä saatu lahja. Taitoja kannattaa aina vahvistaa, ja esiintyä voi, vaikka jännittää. Kurssilla tarkastellaan, mistä elementeistä rakentuu hyvä julkinen puheenvuoro tai puhe. Miten puhe-esityksestä saa selkeän, mielenkiintoisen ja mieleenpainuvan? Miten hallita esiintymisjännitystä ja puhua vakuuttavasti omana itsenään? Tämä kurssi painottuu käytännön työskentelyyn ja siitä jää osallistujalle runsas tieto- ja vinkkipaketti omaan käyttöön.

Kurssin jälkeen opiskelija

 • tuntee taitavan julkisen puhumisen peruselementit
 • tunnistaa omat vahvuutensa ja kehityskohteensa puhujana
 • tietää, mitä on esiintymisrohkeus, ja osaa hyödyntää sitä itsensä, toisten ihmisten ja arvostamiensa asioiden hyväksi.

Kurssin kouluttaja: Kaisa Osola

Tämän kurssin hinta on 80 €.

Ilmoittautumislinkki


Teatteri- ja puheilmaisun kurssi 1.-3.11.

Kurssilla harjoitellaan esiintymistä ja tulkintaa sekä opetellaan teatterin perusteita puheilmaisuun painottuen. Teatteria tehdään yhdessä, jolloin ryhmä itse pääsee vaikuttamaan esitysten sisältöön. Tältä kurssilta saat esiintymiskokemusta ja rohkeutta sekä opit keinoja jännityksen vähentämiseen teatteri-ilmaisussa. Tärkeintä tällä kurssilla on, että et ota itseäsi liian vakavasti!

Kurssin kouluttaja: Sirpa Riuttala

Ilmoittautumislinkki (avataan pian)


Kalligrafian kurssi 1.-3.11.

Kalligrafia eli korutekstaus on kauniin käsinkirjoittamisen taiteenala. Tällä kurssilla pureudumme kalligrafian perusteisiin tutustumalla sen historiaan sekä harjoittelemalla korutekstaustyylejä. Kurssille osallistuvalla ei tarvitse olla kokemusta korutekstauksesta, mielenkiinto korutekstausta kohtaan riittää. Kurssin kouluttaja tuo mukanaan kurssilla tarvittavat välineet, mutta sinä itse voit myös tuoda mukanasi materiaalia (tästä tiedotamme kurssille ilmoittautuneille erikseen). Ota Kalligrafiasta uusi harrastus itsellesi sekä yhdistyksesi kerhotoiminaan mukaan vietäväksi!

Kouluttaja: Kirsi Kuivalainen

Ilmoittautumislinkki (avataan pian)


Opintovastaavien kurssi 8.-10.11.

Tämä kurssi on keväältä syksylle siirtynyt kurssi

Kurssin antaa selkeyttä ja varmuutta EKL-yhdistysten ja piirien opintovastaavien tehtäviin. Kurssin keskeisinä teemoina ovat koulutusten suunnittelu ja toteuttaminen sekä kurssitukien hakeminen ja raportointi. Aiempien opintovastaavien kurssien tavoin yhteisillä keskusteluilla ja kokemusten vaihdolla on tällä kurssilla vankka jalansija. Uusina teemoina tällä kurssilla ovat yhdistyksen viestintä ja tiedottaminen opintovastaavan näkökannalta sekä osaamisperusteinen kurssin suunnittelu.

Opintovastaavien kurssille osallistunut osaa:

 • tiedottaa oman yhdistyksen ja liiton koulutustoiminnasta omassa yhdistyksessään
 • suunnitella kurssin osaamisperusteisen kurssisuunnittelun mukaisesti
 • täyttää kurssitukihakemuksen
 • raportoida kurssitukea saaneet kurssit.

Kurssin kouluttaja: Jarkko Utriainen

Tällä kurssilla voit hyödyntää Kaveri kurssille -etua.

Ilmoittautumislinkki


Yhteiskunnallisen vaikuttamisen kurssi 22.-24.11. MAKSUTON

Tällä kurssilla perehdytään edunvalvonnan ja vaikuttamisen saloihin. Kurssilla mm. kuullaan tuoreinta eläketietoa ja tietoa liiton edunvalvonnasta sekä perehdytään yhdistysten ja jäsenistön mahdollisuuksiin vaikuttamistyössä ja kampanjoinnissa. Kurssi on sisällöltään pitkälti samanlainen kuin vuoden 2020 syksyllä toteutettu vastaava kurssi. Tämä kurssi on Osuuskunta Tradekan tukemana maksuton.

Kurssin kouluttajat: Timo Kokko ja Eero Kivinen

Ilmoittautumislinkki (avataan pian)


Kädentaidot-kurssi 22.-24.11.

Tällä kurssilla askartelemme jouluaiheisia käsitöitä niin lahjoiksi kuin yhdistyksissä myytäviksikin. Kurssilla hyödynnettävät materiaalit ovat kierrätysmateriaaleja sekä muita kukkarolle edullisia materiaaleja. Kurssin ohjaajalla on mukanaan tarvittavat materiaalit, joita voi ostaa ja maksaa paikan päällä Rajaniemessä. Osallistuja voi myös itse tuoda mukanaan haluamiansa käsityömateriaaleja sekä ideoita. Kurssille osallistuvien omien toiveiden mukaan voimme askarrella jo tulevan keväänkin (pääsiäisen) koristeita.

Kurssin kouluttaja: Liisa Lampela

Ilmoittautumislinkki (avataan pian)


Kerhonohjaajien kurssi 1.-3.12.

Kerhonohjaaminen on luovaa, yhteisöllisyyttä tukevaa sekä palkitsevaa toimintaa. Se on vapaaehtoistyötä antoisimmillaan! Tällä kurssilla osallistujat saavat kokemuksia ryhmän ohjaamisesta ja esimerkkejä ryhmäytymisen vaiheista sekä oppivat kerhojen sisältöjen suunnittelua hyödyntäviä menetelmiä. Ryhmien toiminnassa ja ohjaamisessa pätevät tietynlaiset periaatteet ja säännöt riippumatta siitä, millaisten teemojen ympärillä ne kokoontuvat. Siksi tälle kurssille ovatkin tervetulleita kaikenlaisten kerhojen ohjaajat sekä ohjaajiksi aikovat.

Kurssin kouluttajat: Petra Toivonen ja Marja Raitoharju

Tällä kurssilla voit hyödyntää Kaveri kurssille -etua.

Ilmoittautumislinkki (avataan pian)


Salsakurssi 1.-3.12.

Tule maistamaan tulista salsaa ja ota maku mukaan omaan yhdistykseesi. Salsa on seuratanssien kentässä suhteellisen tuore tulokas, sitä on tanssittu Suomessa vasta parikymmentä vuotta. Silti salsakärpäsen puremia tanssijoita maastamme löytyy jo sankoin joukoin. Tällä kurssilla tutustumme salsatanssin eri tyyleihin sekä tanssin perusteisiin - ja tietysti tanssimme. Tavoitteena on, että jokainen kurssilla mukana oleva oppii salsatanssin peruskuviot. Vaikka kyseessä on paritanssi, voi sitä aivan mainiosti tanssia yksinkin.

Kurssin kouluttaja: Unto Virkkala

Ilmoittautumislinkki (avataan pian)