Säännöt

EKL:n lentopalloturnauksen säännöt

 1. Turnauksessa sarjoina ovat alle 70, yli 70 ja yli 75-vuotiaiden sarjat sekä naisten sarja. Kukin sarja pelataan, jos sarjaan ilmoittautuu vähintään 3 joukkuetta. Miesten sarjoissa voi olla sekajoukkueita (naisia ja miehiä samassa joukkueessa). Yli 70- ja 75-vuotiaiden sarjaan voivat osallistua vain ne henkilöt, jotka ovat täyttäneet tai täyttävät kilpailuvuonna 70 ja 75 vuotta. Yksi henkilö voi osallistua turnauksessa vain yhteen sarjaan.
 1. Turnauksen järjestäjästä sovitaan vuosittain pidettävän EKL:n mestaruusturnauksen jälkeen. Seuraavan vuoden turnausjärjestelyjä tarjotaan ensin sarjojen voittajille. Jos nämä eivät ota turnausta järjestääkseen, turnausjärjestelyt laitetaan avoimeen hakuun. Turnausjärjestelyt annetaan sellaiselle yhdistykselle, jonka joukkue on osallistunut turnaukseen.
 1. Turnauksen järjestäjä vastaa kenttien varaamisesta sekä muista käytännön järjestelyistä (ottelupöytäkirjat, tuomarit, sihteerit). Liitto osallistuu kustannuksiin yhteisesti sovittavalla tavalla. Liitto vastaa kilpailuilmoituksista sekä mitaleista kolmelle parhaalle joukkueelle kussakin sarjassa.
 1. Turnauksen järjestäjä saa pitää kahviota tai muuta buffettia kilpailupaikalla, jos tilan haltija sen hyväksyy tai siihen ei ole muita rajoituksia. Järjestäjän pitää hankkia kahvion/buffetin pitoon tarvittavat luvat ja se saa pitää myynnistä saamansa tuoton.
 1. Turnaukseen osallistuvan pelaajan on oltava sen yhdistyksen jäsen, joka on ilmoitettu turnaukseen. Lisäksi pelaajalla tulee olla työeläke- tai kansaneläkekortti, joka on pyydettäessä esitettävä turnauspaikkakunnalla. Pelaajien nimet on ilmoitettava joukkueilmoituksen yhteydessä.
 1. Turnaus pelataan sarjoittain, jos mahdollista yksinkertaisena sarjana. Lohkoihin jaetussa turnauksessa edellisen vuoden kaksi parasta joukkuetta sijoitetaan eri lohkoihin.
 1. Ottelussa pelataan kaksi (2) erää. Erä päättyy, kun jompikumpi joukkueista saa 25 pistettä. Ottelu voi siis päättyä 2-0 tai 1-1, erä 25-24. Kustakin voitetusta erästä saa yhden pisteen. Jos turnaus pelataan lohkoihin jaettuna, mitaliottelut voidaan pelata kahden voittoerän otteluina, jos siitä on ennen turnauksen alkua sovittu. Jos joukkue luovuttaa tai diskataan, tuomitaan sen pelit häviöksi 2-0 (25-0, 25-0).
 1. Joukkue, joka on saanut eniten pisteitä, voittaa oman sarjansa. Jos kaksi tai useampaa joukkuetta päätyy tasapisteisiin, paremmuuden ratkaisee
 • ensin eräpisteiden erotus. Joukkue, jolla suurin, on paras.
 • toiseksi keskinäinen ottelu. Se kumpi voittanut, parempi.
 • Jos peli on päättynyt tasan, parempi ottelun eräpisteiden erotus tuottaa paremman sijoituksen.
 • Jos tämäkin tasan, niin joukkue, joka on tehnyt enemmän pisteitä, on parempi.
 1. Verkon korkeus on 241 cm.
 1. Joukkueessa oltava vähintään 6 pelaajaa. Jos joku pelaajista loukkaantuu ja pelaajamäärä jää alle 6, joukkue voi jatkaa pelejä, jos muut joukkueet sen hyväksyvät.
 1. Aloitussyöttö tehtävä viivan takaa, viivarikko vihelletään. Niin ikään keskiviivan ylitys ja verkkokosketus vihelletään.
 1. Naispelaajille sallitaan uusintasyöttö, mikäli ensimmäinen syöttö epäonnistuu.
 1. Peleissä on rajaton vaihto-oikeus, vaihdot samojen pelaajien kesken sallittu samassa erässä. Vaihdot ilmoitettava tuomarille. Jos vaihto tapahtuu juoksevana aloituskulmasta, käytäntö ilmoitetaan tuomarille ottelun alussa.

Ottelujen tuomarointi

Järjestävä yhdistys hoitaa ensimmäiseen otteluun tuomarit, sen jälkeen kotijoukkue (ensiksi mainittu) viheltää oman pelinsä jälkeen seuraavan pelin.

Tuomareina voidaan käyttää myös paikallisen tuomarikerhon edustajia. Jos tuomarikerhon tuomarit aiheuttavat kustannuksia, niiden käyttäminen edellyttää sopimista etukäteen liiton kilpailuvastaavan kanssa.

Kilpailun jury

Kilpailuntuomariston muodostaa joukkueiden edustajista valittu 4-henkinen jury, jonka puheenjohtajana toimii liiton kilpailuvastaava ja jäseninä järjestävän yhdistyksen edustaja sekä edustajat edellisen vuoden sarjavoittajista. Juryn päätöksestä ei voi valittaa.

Lentopalloturnauksen säännöt tulostusversio