Kulttuuri

Kulttuurin on erilaisten tutkimusten mukaan todettu olevan oiva hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistäjä sekä tukija. Onpa kulttuuria käytetty ihmisten terveyden korjaamiseenkin. Kulttuuri virkistää ja irrottaa arjesta ainakin joksikin aikaa. Se antaa loman sairauksista. Se ruokkii tunteita: saa iloita, nauraa, itkeä ja vaikuttua yksin sekä yhdessä. Se tuo merkitystä elämään ja lisää hyvinvointia.

Elinvoimaa tarjoaa mahdollisuuksia kehittää kulttuuria – katso esittelyvideo
Tutustu Paas poiketen kulttuuriin -koulutuksen videoon (32 min.)

Elinvoimaa-toiminta kehittää yhdessä eri kumppaneiden ja ikääntyvien kanssa helposti käyttöön otettavia menetelmiä toteuttaa kulttuuria. Parhaimmillaan yhdessä toteutettu kulttuuritapahtuma voi lisätä uutta seniorikulttuuria kuten esimerkiksi Kulttuurikilometrit, Kulttuuripassi ja Paas poiketen- tapahtumat. Kulttuuripitoiset tapahtumat voidaan toteuttaa hyvinkin lähellä ikääntyvien omaa arkea tai kauempana teattereissa, näyttelyissä tai musiikkisaleissa.

Kulttuuri kuuluu edelleen kaikille, vaikka sen äärelle lähteminen voi olla jostain syystä harventunut tai tyssännyt kokonaan. Kulttuuri sopii sellaisiinkin tilanteisiin, jolloin ei lähtiessä ole kovin hyvässä kunnossa, koska se vie ajatuksia pois ongelmista. Kulttuuritapahtumiin osallistuminen ruokkii ihmisten luovuutta, lisää selviytymistä, kohentaa elämänlaatua ja avaa uusia ikkunoita kulttuurin maailmaan.

Lue lisää Kulttuurin tukeminen -esitteestä

Tutustu kemiläisten ikääntyvien mielipiteisiin kulttuurin merkityksestä