Eläkeläisjärjestöt: kuntavaalien siirto vastuullinen ratkaisu

Tiedote 8.3.2021

Eläkeläisjärjestöt: kuntavaalien siirto vastuullinen ratkaisu

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETUn mukaan kuntavaalien siirto osoittaa vastuullisuutta epävarmassa tilanteessa ja on vaalien terveysturvallisuuden kannalta perusteltua. Vaikka ei ole takeita siitä, että kesäkuussa tartuntatilanne olisi parempi, on tuolloin suurempi osuus väestöstä rokotettu, ja osallistuminen vaaleihin siksi helpompaa.

EETU kehotti jo tammikuussa yhteiskuntaa varautumaan vaalien siirtämiseen, mikäli näyttää siltä että vaalien terveysturvallisuutta ei kyetä riittävästi takaamaan. https://www.eetury.fi/Site/Data/671/Files/Kannanotto_EETU_29012021.pdf

Vaalit eivät ole vain vaalipäivä. Vaalikampanjat ja ehdokkaiden ja tukiryhmien työ kohti vaaleja alkavat kuukausia ennen vaaleja. Monilla eläkeläisillä on työikäistä väestöä enemmän aikaa ja tarmoa osallistua, ja siksi nimenomaan eläkeläisten vapaaehtoistyö ja osallistuminen on merkittävä aktiivisten vaalien kannalta.

Vaaleihin ja vaalityöhön osallistuminen uhkaa epidemian vuoksi joka tapauksessa jäädä tavallista alhaisemmaksi, mutta vaalien uusi ajankohta voi parantaa tilannetta eläkeläisten ja riskiryhmien näkökulmasta. Demokratian kannalta on tärkeää, että kesäkuun vaalit ovat turvalliset osallistua kaikille.

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry on kuuden valtakunnallisen eläkeläisliiton yhteisjärjestö, jonka jäseniä ovat Eläkeliitto ry, Eläkeläiset ry, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry, Kansallinen senioriliitto ry, Kristillinen Eläkeliitto ry ja Svenska pensionärsförbundet rf.

Lisätietoja:

Martti Korhonen, EETU ry:n puheenjohtaja

p. 0400 154300

Enable JavaScript to view.

Tiedotteen välitti:

Jan Koskimies

EETU ry:n sihteeri vuonna 2021

3.3.2021

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry: Eläkeläisköyhyys on edelleen todellinen ongelma

Vaikka eläkeläisten keskimääräinen toimeentulo on parantunut viime vuosina, on suuren eläkeläisjoukon pienituloisuus ja suoranainen eläkeläisköyhyys yhteiskunnassamme edelleen laaja epäkohta. Tämän epäkohdan poistamiseksi on tehtävä aktiivisesti työtä, toteaa Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen.

-Aivan liian moni ihminen joutuu sinnittelemään tuhannen euron kuukausieläkkeen turvin.

Korhonen viittaa Evan ekonomisti Sanna Kurrosen tiistaiseen blogikirjoitukseen, jonka mukaan ”käsitys laajasta eläkeläisköyhälistön joukosta on myytti, jolle ei löydy tukea tilastoista”.

Kurronen kirjoittaa blogissaan, että eläkeläisköyhyys on vähenemässä nopeasti, kun eläkkeelle siirtyvien eläkkeet ovat korkeita ja eläkkeensaajien joukosta poistuu iäkkäitä takuueläkkeen varassa eläviä. Yli 75-vuotiaiden eläkeläisten kohdalla pienituloisuus on toistaiseksi vielä keskimääräistä väestöä yleisempää, koska heistä harvempi on ollut nykyisen kaltaisen työeläkejärjestelmän piirissä.

-On totta, että keskimääräiset eläkkeet ovat vuosien saatossa nousseet työeläkejärjestelmän voimaantulon, palkkojen kasvun ja työurien pidentymisen myötä. Tämä on myönteinen ilmiö. Kuitenkin sosioekonomisista ryhmistä eniten lukumäärällä mitattuna alle köyhyysrajan elää nimenomaan eläkeläisiä, Korhonen huomauttaa.

Eläketurvakeskuksen tuoreimpien tilastojen mukaan vuonna 2019 lähes 40 prosentilla eläkkeensaajista eläke jäi alle 1 250 euron kuukaudessa. Heistä kaksi kolmesta on naisia.

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n mielestä takuu- ja kansaneläkkeeseen tehdyt korotukset ovat oikeansuuntaisia mutta eivät vielä riittäviä toimenpiteitä. Huomiota on myös kiinnitettävä pienimpien työeläkkeiden tasoon. On pidettävä huoli siitä, että suomalainen työeläkemalli on oikeudenmukainen kaikkia kohtaan ja että työeläkejärjestelmä kannustaa työkykyisiä olemaan työelämässä mahdollisimman pitkään. Eläkkeiden korottamiseksi EETU onkin ehdottanut tutkittavaksi kansaneläkkeen vähennyskertoimen muutosta. Siinä muiden eläketulojen kansaneläkettä vähentävää vaikutusta muutettaisiin 50 prosentista esimerkiksi 40 prosenttiin.

-Tulojen lisäksi jokapäiväisessä elämässä pärjäämiseen vaikuttavat myös menot. Ikäihmiset käyttävät muuta väestöä enemmän terveyspalveluita, jolloin korkeat maksukatot ja omavastuut rasittavat heidän talouttaan muuta väestöä enemmän. Pidämme tärkeänä, että Suomeen laaditaan pikaisesti jo aiemmin vaatimamme eläkeläisköyhyyden vähentämisohjelma, EETU:n Korhonen huomauttaa.

Lisätietoja:
Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen, 040 015 4300
Enable JavaScript to view.

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry - Pensionärsförbundens intresseorganisation PIO rf on kuuden valtakunnallisen eläkeläisjärjestönyhteistyöelin. EETU:n jäseninä ovat Eläkeliitto ry, Eläkeläiset ry, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry, Kansallinen senioriliitto ry, Kristillinen Eläkeliitto ry ja Svenska pensionärsförbundet rf. EETU-järjestöillä on yhteensä noin 300 000 henkilöjäsentä. EETU:n puheenjohtajuus vaihtuu vuosittain, vuonna 2021 puheenjohtajuusvuorossa on Eläkeläiset ry.

TIEDOTUSVÄLINEILLE
29.1.2021

Eläkeläisjärjestöt: Turvallisuuteen erityishuomio kuntavaaleissa, vaalien siirtämiseen varauduttava

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry vaatii valtioneuvostolta toimia kuntavaalien turvallisen järjestämisen takaamiseksi. Korona-epidemiatilanteen sitä edellyttäessä on harkittava vaalien siirtämistä myöhempään ajankohtaan.

EETU pitää tärkeänä, että yhteiskunta kykenee myös poikkeuksellisessa tilanteessa toimimaan ja järjestämään vaalit. Tätä ei saa kuitenkaan tehdä demokratian kustannuksella, varsinkin nyt kun epidemian voittaminen on rokotusten myötä näköpiirissä. Kuntavaalit on suunniteltu pidettäväksi 18.4. ja ennakkoäänestys alkaisi 7.4. Näyttää kuitenkin siltä, että rokotuskattavuutta on vaikea saada riittäväksi kuntavaaleihin mennessä.

Demokratia ei toteudu, jos iäkkäät ihmiset eivät pysty terveysriskin vuoksi äänestämään. Jo nyt on nähtävissä, että epidemia vaikeuttaa kuntavaaleihin osallistumista: ihmiset voivat arkailla ehdokkaaksi lähtemistä, vaalityöhön osallistumista ja äänestäjinä ehdokkaiden haastamista vaalikentillä.

Hallituksen tulee varmistua siitä, ettei vaalien järjestäminen vaaranna äänestäjien terveyttä. Mikäli vaalit päätetään järjestää suunnitellusti, vaatii EETU valtioneuvostolta tiukkaa ohjeistusta ennakkoäänestyksen ja varsinaisen vaalipäivän äänestyksen järjestämisestä niin, että etäisyydet turvataan. Äänestyspaikat ovat usein kauppakeskuksissa ja muissa tiloissa, joissa liikkuu äänestäjien lisäksi paljon muitakin ihmisiä.

Kunnille on annettava ohjeistus siitä, että poikkeuksellinen aika vaatii poikkeuksellisuutta myös vaalien järjestämisessä. Äänestys tulisi järjestää siten, että äänestäjien kulku äänestyspaikalle ja sieltä pois sujuu läpivirtausperiaatteella ja ilman tungosta tai tungoksen riskiä. Äänestäjällä on oltava varmuus turvallisesta äänestämisestä. Tarvittaessa riskiryhmille varataan ennakkoäänestyspaikoissa oma äänestysaika. Äänestyspaikoilla tulee olla saatavilla maksuttomia maskeja, desinfioivia liinoja ja käsidesiä. Turvaväleistä jonotettaessa on huolehdittava ja sisätiloissa ei tule sallia pitkiä jonoja. Ikääntyneiden mahdollisuutta kotiäänestykseen tulee lisätä.

Jos epidemian aiheuttama riski kasvaa, on vakavasti harkittava vaalien myöhentämistä, kunnes rokotusten kattavuus on riittävä ja vaalit voidaan turvallisesti järjestää.


Lisätietoja:Martti Korhonen, EETU ry:n puheenjohtaja
p. 0400 154300
Enable JavaScript to view.

Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry on kuuden valtakunnallisen eläkeläisliiton yhteisjärjestö, jonka jäseniä ovat Eläkeliitto ry, Eläkeläiset ry, Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry, Kansallinen senioriliitto ry, Kristillinen Eläkeliitto ry ja Svenska pensionärsförbundet rf.